Digitale inspectie tandartspraktijken

De ANVS gaat digitale inspecties uitvoeren. Hierbij worden 500 praktijken verzocht om een vragenlijst in te vullen, om te kijken of er wordt voldaan aan het Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming (Bbs). De inspectie benadert praktijken die nog geen registratie of vergunning hebben aangevraagd voor het gebruik van röntgentoestellen. Dit had eigenlijk vóór 6 februari 2020 moeten plaatsvinden.Praktijken krijgen alsnog de kans dit te doen voor 15 april 2021. Na deze datum zal er worden gehandhaafd op de registratie- en vergunningsplicht. Is het dan nog niet geregeld kan dat leiden tot een verbod op het maken van röntgenopnamen!

Wat moet er allemaal geregeld zijn;

  • Er geldt er binnen de tandartsenpraktijk een registratieplicht voor röntgentoestellen en in sommige gevallen een vergunningplicht.
  • Het hebben van een KEW-dossier
  • Een onderdeel van dit KEW dossier is een risicoanalyse. Risicoanalyses moeten opgesteld of beoordeeld worden door een stralingsbeschermingsdeskundige.
  • Binnen de praktijk moet een TMS-er en een stralingsbeschermingsdeskundige aangewezen zijn. Het is belangrijk dat de bij- en nascholing op orde is van deze medewerkers binnen de praktijk.
  • Zorg dat de kwaliteitscontroles (QC) op orde zijn voor de toestellen. De QC dient eens in de 12 maanden uitgevoerd te zijn.

Radiant Stralingsadvies ontzorgt tandartsen in al deze aspecten van de stralingsbescherming. Mijn rol varieert van het controleren van een risicoanalyse tot het compleet opstellen van een KEW-dossier. Let wel dat de doorlooptijd van een registratie of vergunning kan oplopen tot 14 weken dus wacht niet te lang! Dat betekent dat vóór 7 januari 2021 de registratie of vergunningaanvraag ingediend moet zijn. Plan nu een intakegesprek in om te starten met het op orde brengen van je stralingsbescherming.

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *